søndag 17. august 2014

Norges Rart Forholld til Tyskland og Utland

vNorge har et litt merkelig forhold til Tyskland. Forsatt er det hat rettet mot nasjonen og noen stakkars turister som bes;ke dal og fjord. Det viser seg ogs[ i hvordan politiker henviser seg foran det norske befolkning dvs landets diplomatisk og handels- forhold til den mektige rikmans tomt ved enden av det skandinaviske koselige rekkehuset. Det er synlig ved sitt fravaer, dvs at de ta et labprofil over de store avtalene og posisjoneringerer som foregar med Fru Merkel og sine.

Men sterk er Norges langvarig forhold til det germaniske kjempe som jeg oppdaget ikke f;r jeg flyttet hit. Saa sterk en paavirkning og forbindelse at det har overlevde andre verdens krig forferdeligheter s'rlig blant kunstner, artisaner og Herr og Fru Teknikker Nordman. Jeg var veldig overrasket aa faa vite at saa mange av mine bekjente hadde tatt utdanning, gjerne mastergrad i tekniske fag, i Heidelberg, Munchen eller de andre store byene. Jeg hadde trodde heller at Norge hadde en mye sterkere forbindelse med "England". dvs Storbrittania (merk irritasjonen min Ole og Bente!) pga vikingtider og andreverdens krig, da i 1941 Storbrittania stod alene mot den tyske krigsmaskinen og Kong Haakon fikk asyl i London. Ja,. han var en assylsoeker delux!

Det er sant at de faa folk som jeg har truffet som var i motstandsbevegelsen eller de som var barn under krigen og hadde foreldere som var i den tapre gjengen, har et respekt og kjarlighet for Storbrittania, og oftest med Skottland hvor de fikk opplaering i krigsfaring og forsyning fra Shetland. Saa er det sant at mange fra Stavanger og Bergen saerlig tok utdanning i Newcastle og Skottland p[ universitene paa 80 og 90 tallet og snakker varmt om vennskap, immotekommende folk, og mest av alt det som var mest viktig for vi Briter, pub-kultur.

Men ellers er det ikke slkit har jeg oppdaget. I snitt er det en viss netalende skepsis til England og sine snobbete beboere. Verst er noen i Nord Norge som vil ikke severe britiske turister paa utesetedet, grunnet vaer at de folte seg forraeret av aksjonen i Knarvik,. som var bare Churchills maaten aa gi kjaere adolf, mobbegutten,  en blodig nese som vi sier. Det var ikke en invasjon som kanskje noen i motstandsbevegelsen trodde,  eller som var en del av det spillet med hva ble kommuniserte til dem. Saa er det noe som er helt banal : aa faa en tau (skjoete) som laase seg selv paa vinsjen om bord en seilbaat heter "Engelskman", dvs noe som er litt uonsket ombaard.

Skotter faar litt bedre respekt heldigvis for meg, men ofte det er med en tonefall som er "aah ja, Skottland, ja vi glemte det var en del av England eller hva som helst erobring dere var ofre for, stakkars". Men det er som om korn blokaden under napoleonisk krig fastbunder England med negativit som perioden 1941-45 aldri helt gorde opp for.

Alt dette skulle ikke bli overraskende til dem som studerer norsk historie og spraak (skriver dette paa en ikke norsk bokstav testatr uten spellcheck og i mitt middelsmessig nivaa) Det norske spraaket er mest paavirker av germaniske spraak , rett og slett en form for enkelt gammelt tysk. Norron er kanskje fra en enda tidligere spraak men det ogsaa spre seg nord over med vandring folk fra det frodige skogsomraadet som vi kjenner som tyskland i dag. Saa har man keiser vilhelm og sin kjaerlighet for landet i de tidene naar Norge endelig reiste seg og tok grep i det som hadde blitt skrevet p[ Eidsvoll i 1814. Tyskland sikkert ble det storste handelskunde for alumina og andre norske vare etter firgoeringen i 1905.

Det er de som er intellektuelle og med hoyeste utdanning som venner seg mest til opphold i Tyskland og det tyske spraaket. Dette maa vaere pga av to faktorer> f;rste var det en tradisjon i Danmark og Sverige for aa ta fag iTylksland som var sett paa da som naa for en senter for teknisk kvalitet og politiske filosofi og makt. Kunsterne ogsaa ta gjerne reise til Berlin og Munchen i stedet for Paris og Barcelona kanskje fordi spraaket er enklere men kanskje mest fordi norske kunst og grafisk er mest paavirket av tyskland. Gothiske, baauhaus, romantistisk, middelalders selv om kitsche. Det virker som de genrene beunderes mest frem for det franske og latinske som er paa verdensbasis sett som av hoyere verdi enn det fra tyskland. Kanskje det er mest fordi nazisitnene misbrukte saa mange av disse genrene i alt fra propagandaplakkat til militaer uniform og offentlige bygg. Kanskje det er fordi Tyske kunst foeles litt strammet , litt formulaeisk, litt stygt av og til.

Det nye tyskland gjennomgaar enda en blomstring som det mest vellykket okonomi i Europa gjennom finanskrisen.  Berlin stiger fram som enn av verdens store byene for kunst og kultur, ikke hindret med snobberi mot pop kultur som tyskland har alltid tatt med seg i etterkrigenstid. Norge er lite paavirket av merkels taff okonomisk medisin for Eurosonens 'sviktere' . Norge naa har en sulten energi 'partner' (les melkeku) og nordmen flest taaler tysketurister og selv om la seg ikke blir saa veldig pissa med bobileene. Men neida Ole og Bente vil ikke ta feirie saerlig i Tyskland, og vil ikke faa maskin produserte der- altfor dyrt og altfor mye styr rundt hvem som har nok autoritet aa ta ansvaret, er du  viktig og utdannet nok for micht sprekken mitt  og en obsessjonn med kvalitetssikring, dokumentasjon, plannlegging og enighet. Ja takk tyskland for MSc utdanning, takk for at duholdt EU sammen, takk for at du kjoper vaart miljovennlig, dyrt strom men nei takk, vi er ikke saa glad i deg allikevel.

Ingen kommentarer: