onsdag 7. juni 2017

Hvorfor er det lettere å få en ny jobb når du sitter i en stilling enn når man er ledig?

Det er en liten gåte. I Aust Agder sitter det en i fire i voksen alder uten jobb og en del yngre som ikke får lærlingsplass. Ledigheten mynker hvis ikke det stuper nå for denne kvartalen. Varigheten av folks ledighet er ikke en statistikk som vi høre mye om, men de over 18 måneder er i et stigende tall i Agder fylker.

Flere enn en i fire NAVver i Aust Agder. Det er et svartehull for ledige arbeidsplasser som bare kan sammenliknes med Finnmark med hensyn til utlyste stillinger. I tillegg til skyhøy ledighet blant voksen og god vosken folk,  er det mange uføre mennesker som er syke eller tja 'syke' nok til å NAVver hele livet. De skal ikke forsvinne fra NAV uten flere lave terskel jobb. Men de uten jobb som er ofte fullstendig overkvalifiserte ta opp de jobbene fordi det vil være i arbeid slikt det er lettere å komme i en bedre jobb.

Det er en liten paradoks her selvsagt, vi alle har hørt om. At det er alltid lettere å finne en ny jobb når du allerede er i en jobb. Eller egentlig ikke helt sant. Hvis du er kvalifisert eller i et bestemt industri eller strørre konsern, då er det mye lettere å skaffe en jobb 'internt' til firmaet eller industrien. Hvis du sitter på kassen i Rema, då er det kanskje ikke så sannsynlig at den lille ventejobben vil bære frukt. Oppsigelsesperioden stiger etter fastansettelse, butikkbransjen vil også ha lojale medarbeider som ikke forsvinner overnatt til tross for ryktet om mye midlertidig sysselsetning. Faktisk mange gode kvalifiserte folk blir sittende i en 'ventejobb' og mange yngre mennesker med bachelors går flere år fra en ventejobb til det neste. De blir stemplet med lave ambisjoner og initiativ for å bygge en karrière i det det lærte på universitetet, tross for etterspørsel i deres yrket. Yngre, ivrige folk begynne å forbi kjøre dem i hele prosessen.

Men senere i livet er en ventejobb sett på som positiv. Du har vært utsatt for nedbemanning, du kanskje ellers skulle har gått ledig, og en jobb i en hagesenter er engasjerende for deg mens du venter på den nye jobb med stor J i livet ditt. Nå i Aust Agder man konkurrerer ekstremt om ikke bare slike ventejobb men også arbeidspraksisplass som har muligheter å få deg en vente jobb ved erfaring eller avlate for videre ansettelse som NAV inngår. Man konkurrerer med kvoteflyktninger og 'yrkes NAVvere' som er plassert ut i de laveterskel jobbene. Situasjonen er svart og vi kan kanskje forvente at de mange millioner krone regjeringen setter inn blir brukt på flere attførings -konsulenter som smiler og er veldig glad i å hjelpe andre mennesker men har ingen evner til å skape reelle arbeidsplasser for folk som er ledige.

Hovedsakelig det er lettere å få en jobb når du sitter i en jobb fordi man lukter ferskt vare. En fangst, En kupp. Du kan løpe fra dag en når du flytter fra jobb som er likt eller i det samme kunnskaps området, då blir du fort i gang og tilbringe nye kapasitet umiddelbart.  Verdt å vente de tre måneders oppsigelsestid. Kan begynne i en jobb i morgen? Altfor lett-vindt, billige vare.

Største av alle to helt forferdelige fordømmelser mot arbeidsledige folk er  1) De har noe dårlige grunner for at de ble sparket eller valgt som mindre verdt når nedbemannings kniven falt.  2) De er late og mangler en viss motivasjon eller noe sosiale evner som bidrar til at de er ledige og då lukter de dårligere.

Som sagt er ventejobb en veldig, veldig god idee hvis det er noe for deg og kanskje en ventejobb åpner nye veier er til et nytt yrke? Det er også nettverk å vurdere. I jobb og omkring. For eksempel å jobbe i en vente jobb i det offentlige ofte føre til en bedre jobb i en annen etat eller avdeling. En bekjente av min som er innvandre slet med å få jobb til og med hun jobbet deltid midlertidig i kommunen, og så ble hun anbefalte til en jobb i NAV som saksbehandler med sosiale klienter. Jobb i butikk er dessverre på bunnen av muligheter for slike nettverking, det har få muligheter for selveste heltidsjobb. Men en jobb i butikk kan føre til en høyere vurdering av deg i din etablerte nettverk. Så er det 'Walmart økonomi' biten at du kan jobbe egentlig 50%, NAVver ved siden av, og står på CV som i jobb og ikke uten.

En annen sak som jeg leser om er at arbeidsledige folk er for ivrige, slikt de lukter enda vondere tydeligvis. De smisker og pisker opp CVen og vil viser seg fram som super motiverte kandidater som kan utføre jobben bedre enn noen har noensinne. Men de artikkelen overdriver en del. Kanskje. Eller er Janteloven så sterkt at man skal alltid under-selger deg selv og la dem leser mellom linjene? Jeg har uten å være helt oppmerksom på det, over-solgt meg selv inn på et par stillinger i mitt tid her i Norge og i utland. Jeg presterte ikke helt etter forventninger og små feil som ellers skulle ha gått i glemmeboken, ble til svarte merker og spørsmåltegn.

Det største grunnet til at folk i jobb får jobb, uansett oppsigelsestid, er at det er veldig dyrt å ansette i Norge, og en nye ansatte må være veldig produktivt i stillingen. Feil ansettelse koster ikke bare i rekruttering avgifter, men også i tapt produktivitet. Snitt lønn i Norge er 550k NOK med sosialeavgifter og diverse godteri er det nærmere en million krone per år i kostnader. Hver ansatte i en bedrift som har folk med høye ferdigheter/kunnskap/osv då må beregne enn omstilling relaterte til den stillingen av minst 2 millioner krone. I Aust Agder er lønn betydelige lavere for 'on-shore' arbeidere men inntekten til lokale service bedrifter er også vesentlig mindre. Det er verdt å vente på den riktige personen enn å ta inn en som kanskje ikke er helt 'opp og løpende'. Verre for meg, det er 'team fit' i bildet- hvordan en ansatte som skal investeres i med opplæring og innkjøringsperioden passer inn i laget og med hvilke positive evner vil de takle jobben deretter?  Jeg passer ikke i alle lag, særlig når sjefen er en liten selvgod Hitler og jeg har medarbeider som gjerne dumpe noe av deres verste oppgaver på meg.

Folk i jobb får jobb mer ofte på de to hoved grunner. De er opp og gående i det systemet, arbeidsflyt, kundegruppe, teknologi, programvare, verktøy eller generelt fag og ikke hjemme med et usynlig spørsmåltegn på CVen. Så får de høre om jobb, og dessuten anbefalte for jobb før jobben blir utlyste. I det offentlige og private med forskrifter om dette, vil stillingen bli utlyst bare som en bekreftelse at den interne eller bekjente kandidat er god nok, og fordi det kreves av organisasjonen eller lovverket. Dessverre er det ofte slikt at prosessen med to runder intervju foregår allikevel som er kjedelig. Intervjupraksis ja.

Jeg er en NAVver nå, føler som yrkes skattesvindler egentlig. Jeg får ikke en sjanse til å jobbe selveste gratis mellom tiltaket som regjeringen kom med i fjor. Det blir ingenting av. Flere muligheter, men ofte i bedrifter eller etater som forventet kutt i budsjett. Nå forventer jeg svært lite av den nye innsats/tiltak pakke når det ankommer Sørlandet og blir svelget av innleide konsulenter og midlertidige rådgivere. Tja, så jeg skulle søke om en slikt stilling meg selv! Mitt alternative er egentlig å ta en liten ventejobb noen timer i uken for å få enn litt bedre ventejobb med flere arbeidstimer, til å få neste antageligvis ventejobb med litt dårlig lønn men fastansettelse og så videre til og med jeg pensjonere meg selv. Slikt føles det. Og jeg må virkelig kjempe om å få en dritta møkka jobb som de uten kvalifikasjoner skulle heller ta og ha som inntekt i stedet for NAVving etter de vandre ut av skolen for siste gang.

Ingen kommentarer: