torsdag 14. april 2016

Oppskrift for Deilige Burgerer for Borgerer....

Grillsesong er i gang. I fjor årets siste grillkull eller gas blir brukt opp i de få fine kveldene når terassene er lune i le av østavinden og overrsvømte i sterk April sol. Et år til med nitrate stappa' pølser og ferdig marinerte svinekjøtt? Neida, jeg kutter ut så mye drita mat som mulig. Det bare tar like mye tid for kullene å brenne og blir glødende for at man kan forberede god mat for hele familien.

Favorittene er ferdigkokt kylling bryster som holdes i kjøleskaper t.o.m 3 dager før de slenges på grillen med litt krydder eller marinade, og vips så snart de er litt brune på begge sider er de klar for en saftig spising opplevelse som ikke vil skuffe. Kongereker på spydde med grønsaker biter også, jeg tiner i lunken vann egentlig som er strengt forbudt i prof'kjøkken men funker bra for meg for alt av sjømat.

Men heimelaga biffburger er noe helt tops for alle i familien og de er veldig lett og sjapp å forberede. Jeg anbefale å lage dem opp rå kvelden før men denne oppskriften funker 99% likedan med dem ferdige 5-10 minutter før grilling. Størrelse av demnog utforming er etter personlig valg - jeg anbefaler dem enten som "quarter pounders" (150g hver cirka) , små "sliders" eller tynneree Mcdo's/BK stil "patties" avhengig av hvilken type halvstekt eller frosne heimelaget rundstykker du har- dvs tilpasset størrelse og ønsker. Ferdige Burger brød er noe hersk i Norge - polarbrød er et godt alternativ for barna som tåler litt søt.

Ingredienser  -

(5-6 personer blir gode og mette!)

2x 400g Karbonadedeig 
En halv rødløk eller vanlig
To båter Hvitløk
Et egg
To dessert skje potetmel

Krydder - la oss være ærlig og ikke matsnobber-bruk:
2 t.s. Aromat Krydder
2 t.s. Kjøtt og Grill Krydder
1 t.s. rosmarin
1 ts timian
1 ts. Fersk kvernet sort pepper

Opsjoner- 2 - 3 ts chilli pepper i stedet for sort
2 dessert skje smokey-bbq-sauce

Rundstykker - halvstekte etter eget valg- salat osv aug'

Helt greit hvis kjøttdeig har varmet opp litt på veien hjem fra butikken eller står ute på kjøkkenbenk i 20 minuter- da blir burgere letter gjennomstekte og smaker bedre. Kalde kjøtt inni er ikke bra.

Sett tørr krydderene i bunnen av en stor bolle. Tilsetter kjøttdeiget.

De nye stjerne-fot-blander stav redskaper er helt tops for å begynne å gni kjøttet ned litt, ellers bruk hendene!

Delvis skrell og så rasp løken med et vanlig rasp slikt det blir nesten en puré. Press hvitøløken og legg til i bollen. Bland inn godt.

Legg oppi melen. Blandt ekstra godt, bruk gjerne hender nå. Så tilsetter egget og fortsetter med grundig blending med hendene.

Nå er det på tiden å sjekke at grillkullene er godt i gang og tennvæske er brent bort ! Jeg bruker en elektrisk dings som likner en svære el'kjæle element. Det funker helt tops særlig med litt vind, for å tenne grillkull. Då blir det uten noe dritt forurensing av ristet fra tennvæske og det ofte går raskere faktisk! Så snart flammene er godt i gang og noe av kullene glør så kan det fjernes - når ilden demper seg og glørne blir litt grå med ask, då er de optimale for grilling.

Sett også runstykker i ovnen nå. Grilling og feks salat laging eller øl drikking går fort fram nå og brødmat skal vi behøve!

For å formere kjøttdeigen til burger velg en kakekutter eller en ovnfast, flat bunnet skål ( "rammekin") som er litt større i diameter enn evt rundstykkene. Lag med plastfilm og driss litt matolje i bunnen, ekstra virg' anbefales. Nå press inn en del av deigen som virker passe stor med en dessert skje eller større serveringskje og press ned og rundt for å formere fine burgerer. Løft ut ved kantene av plast film. Nå kan disse oppbevares på et døgn feks dersom du ville forberede i forkant av en hurtig grilling neste dag. Ellers holde de formen litt bedre.

Med glørne i grillen, ta burgere ut av plasten og legg med olje-siden opp med det første. Stek til godt og brune under, så snu og stekt til de er brune på den nye ned siden og litt saft kommer fra toppen. Då er de gjennomstekt, som jeg mener er beste etter en dose Campylobakter fra en understekt burger i 1995 gav meg mye ettervirkninger. Men om du kverner ferske kjøttdeig sjøl med veldig reneapparat så kan du begynne med dette 'medium rare" osv.

De skal ikke brenne og hvis de blir brune veldig fort, så bør du enten løfter ristet hvis det går annen eller ta dem opp i litt alu'folje. Ta prøv en for å se om de er gjennomstekt og ikke for tørre. Veldig mager kjøttdeig er dårtlig tilegnet burger, men det kan berges i etterkant ved et liten bit smør på toppen av en burger lagt i alu'folje og satt på lav varmen ved grillet.

Rundstykker er feridige , salat biten er klart for tjenesten. Burgerer trenger ikke å hvile , bare serveres etter litt tid for nedkjøling fra ildenes varmen.

Kaldeburger kuttet i to blir godt pålegg i luksusklass hvis det er noe til overs, men då blir du heldig om du får igjen med 4-5 til bords !

Ingen kommentarer: