torsdag 7. januar 2016

På Tiden for Sunn og God Mat

I matlaging er det ofte de små detaljene og rett og slett litt tålmodighet som gjor forskjellen mellom et deilig maaltid eller en som er bare litt middelmessig.

Alt som man gjor med ingrediensene og hvordan man handtere komfyren, pisken osv paavirker resultatet. Hvordan man kutte gronsaker. Hva man bruke av frukten i retten. Hvor varmt stekepannen er og naar man ta det av varmen. Hvor lenge noe småkokes eller hviles.

Jeg bruk mest ofte en time paa familiemiddager selv om det er midt paa uken. Ofte det er nok til overs for en til maaltid som kan lett settes paa i Mikro'en dagen etter eller naar man ikke ha tid. Joda det blir fiskepinne og polser andre ganger naar tiden er trang men det er baade en hobby for meg og en maate aa sikre at barna faar et godt kosthold med nok vitaminer, protein og kostfiber mens saa lite som mulig salt, sukker og tilsettningstoff.

Her er en bitt av en stor laurdags middag som kanskje man kunne lage til en koselig familiefest for aa feiere en voksens bursdag. Men det ikke koster i naerheten saa mye enn a bestille pizza med is leverte til doren feks! 

Sunt og Deilig Spagetti med Gronsaksaus og eller ikke med Kjøttdeig

Pavlova i to lag med skogsbær, is, og kremfløte.

Spagetti Bolognese-Med Mye Sunt !

45 min preparasjonstid

Nok for 6 - 8 porsjoner

500g spagetti - helkorn
to boks hakkede tomat (velg litt bedre kvalitet en billig-billig, gjerne okologisk som ofte smaker bedre og har bedre 'fylde')
200ml passata (mosete tomater/ erstattes med en halv box til hakkede tomater med 4 ts tomat purree til)
to serveringskjer av tomatpuree
6 store hvitloks baater
en halv stor  lok gjerne rodlok
en stor squash (aka courgette)
to store gulrotter
en stor rod paprika

4 ts italiensk urter (pizza urter eller basil-timian blandet)
6 ts malt paprika
2 ts fersk malt sortpepper
2 ts chillipulver

1 x 400g pakke kyllingskjottdeig
1 x 400g pakke karbonarderdeig av storfe

Man kan ha det kun med kyllingkjottdeig eller for en vegetariansk rett, fordoble fersk paprika og squash mengder.

Alle gronsakene kan lett forberedes ved bruk av en boksformet osteriver og det tilfoyer egentlig mye mer smak ut av noen av ingrediensene, mens hvitloken blir mildere enn fra hvitlokspressen.  Riv opp lok og hvitlok sammen og legg til siden. Saa gulrottnen, etter de er skrellet selvsagt. Kutt ut froene og stammen fra paprikaene og ta dem i to eller tre flate deler, og riv dem slikt mestpartene av skallet er igjen paa fingrene og kan kastes fordi det er litt bitter i smak. Man kan lukte naa hvor mye smak fristilles av rivingen naa! Kutt endene av squashen, saa kutt i half lengeveis og saa kutt eller dra ut froene i senteret, som gir ellers et litt bitter og surt smak under steking i olje.

Naa kommer det enest som er litt kompliserte og er med kjottdeigen a gjore. Stek forst karbonarderdeigen paa sann 3/4 dels maks varme,  uten aa bryter opp sin form, og snu hele med et stort stekeredskap naar brun paa undersiden, og stek videre til brun paa andre siden. En del kraft skal forekommer naa. Redusere varmen etter du snu til den andre siden. Stek til brun. Ha en stor skaal eller en gryte til siden og skill kraften i stekepannen fra kj;ttdeigen. Legg karbonarderdeigen paa en tallerker.  Gjenta prossessen med kyllingkjotdeigen paa en lavere, middels hoyt temperaturen.

Sett vann paa  for aa koke med to ts salt i og en driss med oliveolje paa toppen i en stor gryte. I en annen gryte eller dyp, stor steke pann eller selveste en wok, ta en litt oliveolje og en litt smor og sa stek forst lok og hvitlok blanding i to minutter. Saa tilsetter man gulrottene, og stek to inutter videre - ror ofte. Saa tilsetter paprika og squash blandingen og stek to minutter til. Del opp kj;ttdeig paa tallerkene med en kniv og gaffel i smaa kumper, og tilsetter til grytte. skru opp varmen til 3/4 dels hoy Ror mye til alt av kj;tdeigen er stekt. Tilsetter urter og maltpaprika naa og ror veldig godt om. Tilsette kraften fra kj;ttdeigene. Kok det opp paa et par minutter. Saa tilsetter alt av tomat og purree og ror veldig godt og la det koke godt i 4 minutter. Smakokes na i ti minutter, slikt man kan naa ha spagettiene ferdig underrveis.

kok spaggetti, vanligvis 12 minutter. Ta tre serveringskje av kokevannet ut ved enden av koking for man drenere pastaen, og ror inntil sausen i gryten og snu opp temperaturen til hoyt. Dette skal gjore sausen litt tjukkere pga stivelse i vannet.

  Drenere pasta. I den storste grtye eller en svaer serveringsskaal, bland pasta men 10 g smor og eller noe olive olje. Til eget smak kan man tilsetter en presset hvitloksbaat til pastaen naa og ror om godt.

Ta en smak prove av sausen. Man kan tilsette litt salt og pepper naa, litt mer urter eller litt presset hvitlok etter eget smak. Det er ikke brukt salt tidligere i sausen fordi kokevann fra pastaen innholder litt. Greit a venne barna av veldig saltet mat med smakrike retter!!

Man kan velge aa servere pasta og sausen seperat, med et redde av pasta som mange barn liker, men for beste resultat, bland pasta og sausen i den storste gryte paa komfyren paa en lav varme. Legg lokk paa den to tre minutter etter at alt er godt blandet

PAVLOVA

Nok for 6/ 8 porsjoner

30 minutter forberedelse meringesblanding
1 time baking
1-2 timer nedkjoling
30 minutter a gjore opp pavlova

6 store eggehviter (c 150 g)
300 grams fin kornet sukker (castor)
1 teskje hvit eddik
1 teskje citronsaft
1/2 ts maismel (maisena)

Fylling og Pynt

200ml kremflote
500ml vanilje iskrem
frukt etter eget valg til fylling og pynt paa toppen
melis til kremflote eller frukt blanding etter smak

jeg brukte en pakke 200g skogsbaer fra fryseren, tinte ut over en time ute kjøkkenbenk.

Det er lettere a skille eggeplommer fra eggehvitene i mens eggene er fortsatt kalde fra kjoleskjapet. Men for at blandingsprosessen skal funker best, eggehvitene skal hvile en halv time paa romtemperatur. (Eggeplommene kan beholdes et par dager i kjoleskapett og s[ brukes i omelete eller kakemiks osv) 

Slaa paa ovnen 200'C.

"Castor" sukker er veldig finkornet sukker som tilegner seg blandingsprossessen for meringes bedre enn baade vanlig "farin" og melis sukker. Man kan bruke en matblenderen i et par minutter for aa redusere vanlig sukker til castorsukker.

Bruk en 'mixmaster' for aa piske eggehvitene i tre minutter og saa begynn aa hel litt om litt av sukkeren over blandingsermene slikt det gaar bra inntil eggehvitene. Bruk god tid paa denne og pisk paa middelsfart. Pisk videre til at man kan dra opp smaa pigg i blandingen som forbli staaendes. Dette kan ta 10 minutter.

Naa tilsetter man eddik og saa maismelet og saa citronsaften mens pisking foregaar paa middelsfart.

Ta litt bakepapir paa en bakeplate nok til 24 cm diameter pavlova bunn og topp. Pavlovan bakes i to deler. Tegn to sirkel ved bruk av feks en kakeform som er omtrent 24cm. Pavlovaen kan vaere litt tjukkere eller flatere.

Ta en stor sleiv (skje) og ta opp merigesroer som er kanskje 3cm hoy og 6 -8 cm lang. Legg den ovale mengden paa en skraa vinkel ved insiden av sirkelen du har tegnet. Det vil si at man skal lage en ringe med cirka 10 til 12 porsjoner fra sleive rundt sirkelen. Legg den neste sleivporsjon med litt overlapp til det forste of fortsetter slikt til og med man har lukket sirkelen. Man kan pynte litt med aa lofte litt paa toppen av hver porsjon og lage en boelge som folge sirkelen eller hvordan du vil skjol.

Lag en enklere bunn ved aa bruke en potteslikk og deler resten av blandingen hele veien over den andre sirkelen paa bakepapiren ( jeg matte bruke to bakeplater en til hver) Det skal vaere sirka 1 cm - 1,5 cm tjukk, og jevnte over hele.

Ta den store ringen som er paa bakeplate og legg den i den varme ovnen overst. Legg den tinnere bunn under. Slaa ovnen ned fra 200'C til 100'C. Det hoye temperaturen forsegles skallet og hjelpe det til aa bli sprott. Men OBS! Folg med noyaktig slikt det ikke blir brunt. Hvis det begynner a bli litt gylden ta ut av ovenen og la ovnen kjole ned til 100'C. Bak da for to timer.

Ta ut og kjol ned noen timer før bruk.

Jeg brukte is, pisket krem og skogsbaer blanding til retten. la isen blir litt myk ved aa la det staa paa kjoleskape cirka 20 min til en halv time. Pisk 200ml kremflote og naar det begynner a bli litt tjukk man kan tilsetter 50 - 100g melis men jeg hadde bare flote. Pisk til det blir noksa stiv.

Smak paa baerene - de kan trenge noe melis eller jeg anbefale honning for a gjore det litt sotere men husk at meringene er supersot!  Ta ut noen fine bjornebaer for eksempel for aa pynte toppen av riungen med senere, og tork noe saft som er igjen paa dem.

Ta ut isen og bruk en potteslikk til aa smore ut et 2cm til 3cm lag paa bunnen. Man kan da legge paa et lag baer da og saa 3cm tjukk lag med pisketkremfloten.

Legg toppen paa - vaere skaansom slikt kremfloten ikke klemmes ned mye. Pynt med baer eller en 'coulis' malte i kunsterisk maater , en tynn skjokolade saus , hakkede n;tter og mer kremflote - bruk fantasien!

-----

For deg som meg som har mistet jobben i nedgangstiden naa, og gaar ledig, saa har man god tid for aa lage slike retter og det blir ikke dyrt heller for aa faa helt topp mat! 

Kostnader  :     jan 2016 priser....

Kjøtdeigene - c 50- 60kr , Tomat saker 30 kr, gronnsaker 40 - 50 kr, spaggetti 30 kr. 170 kr for 6 - 8  porsjoner!!  det er under 30 kr per porsjon! Man kanskje har litt hvitost eller parmesan i kjoleskapet som kan rives over retten.

Pavlova -  Egg  30 kr, castor sukker 20/40 kr, kremflote 17 kr, is deler av en 5 l boks vel cirka bare 30 kr maks, skogsbaer 17 kr. Man kanskje har gjerne nokre litt gamle egg paa kjoleskapet, og sukker is skuffet som gjor dette nesten latterlig billig. Alt man trenger er tid og litt taalmodighet for aa oppnaa en imponerende resultat.   Hvis man måtte kjøpe alt ink is, så snakker vi om kanskje 140 kr, c 20kr per porsjonen. Med egg og is hjemme allerede

Ingen kommentarer: