lørdag 23. januar 2016

Skal man Gidder å Smøre Skiene DIne Eller Ei?

Langrenn er et idrett som innebære mye med utstyr å gjøre, og tilbehør. Vi snakker da om smøring. Men skal man gidde å egentlig kjøpe ski som må smøres og hva er i veien med smørefrie ski disse dagene?

Smørefrie ski har et dårlig rykte og er vurderte av fleste ivrige skientusiaster og idrettsutøvere i Norge som noe for nybegynnere og dem som skal ut kanskje maks en gang i uke. Ryktet er ikke helt fortjent men det er egentlig sant for de fleste par ski med festemønstre i sålen som blir solgt i Norden. De pleier å være billige 'pakkepris' ski og er solgt kun med et cirka lengde i forhold til kjøperes høyde. Spenn i skiene er noe som blir ikke diskuterte men hvis jeg husker riktig mine første par ski at jeg kjøpte i 2003 var egentlig målte med spennapparat og føler-gauge pga jeg er tungt. Riktig spenn er helt avgjørende for god glid og tilfredstillende fraspark. For lite spenn i forhold til kroppsvekt, desto dårligere glid. For mye og man kan slite med å få feste og skiene blir fort bakkeglatte på selveste lette motbakker.

Men det er bare en selvfølgelighet av så mye salg under 1500 kr med støvler i posen. Hvis det hadde vært omvendt eller hvis de nye 'skin' festesone skiene hadde dominerte i det billige markedet og smørefrie med mønstre var reserverte høy kvalitetsski for mosjonister i hvert fall, så skulle det være en mye mer positiv innstilling til skitypen. De aller første ski jeg prøvde langrenn på var faktisk Fischer RCS Carbon med mye spenn og en nokså lang mønstret festesone. Bra var de egentlig på gammelt, isete føre på Geilo og jeg tok et par mil på første dag med dem. 

Atomic også hadde neste alle sine gode turski og treningsski tilgjengelige med mønstre, og jeg mener at de RCS hadde hardt spenn for ellers klisterføre pga de kunne være lite grann bakkeglatte. Men med smørefrieski med mønstre det er en kompromis allikevel. I motsetning til smørbarski står mønstret fast i skiene og må vel dekke alle forhold i føre. Dermed er festesone ofte 10 cm lengre enn en vanlige festesone for at feste skal garanteres for ny begynnere eller de vanskeligste forhold som feks en som kjøper RCS Carbon smørefrie til. Jeg vet ikke om fischer har et litt bedre tilpasset lengde i mønstre i sine toppmoddell, men det er umulig å endre på mønstre....... uten at man sliper vekk en del i fronten og kanskje under hælen. Det har jeg ikke prøvde men en kompis sine ski ble så nedslitt i mønstre at jeg kunne lære ham smøreteknikk og han fikk en sesong til ut av dem! Kanskje noen som leser dette kunne legge et kommentar om de har slipt av en del mønstre og oppnådde bedre Glid?

Så hvorfor er dette lite bitt ekstra mønstre så dårlig og hvordan kan smøring blir så mye bedre?  Ratioen glid-fraspark er ikke ideelt for en viderekommende som vil oppnå god langrennteknikk og kanskje holde fart med sine ivrige venner på skog og marka. Et riktig smørejobb er egentlig nokså blanke, med mellom seks og ti lag smøring eller et par lag ved bruk av klister. Smøring uten korking og flere lag, eller bruk av iskald nesten hard klister fra ryggsekken, er egentlig verre enn å bruke velpreppa' smørefrie. Man skal få klabbing i nysnø ellers et lag store iskrystal i varmegrader, eller alt slites av innenfor 5 km!

Her kommer vi til et viktig poeng særlig når man vurdere dyre smørefrie ski som inkludere "skin"- innbygget felle typer.  For gode resultater og å unngå klabbing eller dårlig glid, skal man smøre med glider og noen spesielle festesone produkter for både plast og "burstete" skin typer!. Glider utenfor festezone kan være så enkelt som en 'skosverte' tube som smøres på, legges ut i kulde og da skrapes vekk med et gammelt kredittkort. Ellers med smørejern kan en typisk hardt glider voks med middels rilling blir påført skiene av en entusiast eller butikken ved kjøpet. I festesone er det vanskelig å bli kvitt eksess glider, som da blir ille, altså finns det forksjellig spray og selveste voks for skin typen!! Smørefrie for den viderekommende blir det ikke allikevel!

For det samme ski med riktig lengde og spenn, feks fra Atomic som tilbød dette og har smøreski som er veldig likt skintec, vil man får bedre glid med smørski og riktig smøring for dagen. Det er mindre fysiske motstand med en velsmørt ski enn de med mønstre eller innebygget felle.  Men feste er viktig og mer vitkig for langtur, varierte værforhold, stor stigning underveis og hoved salgspunktet med skinski - sjapptur!! Hvor skulle man finne bruk for smørefrie for dem som er ivrig skigåere eller enn som viderekommer fra mosjonist til idrettutøver?

Birkebeiner er et perfekt eksempel av et skirenn som er tilegnet bruk av gode kvalitets smørefrie. Dette er fordi det er ganske stor stigning og utforkjøring og beliggenhet av kurset kan betyr veldig forskjellige snøføre. I tillegg er det en ganske lang skirenn selvsagt, og de fleste har dermed behov for å smøre på ekstra underveis. Det er ganske mye diagonal gang i løpet, og med ryggsekk er mye staking kanskje ikke så behagelig for mange. Dermed er fraspark viktig og bruk av bein ovenfor ermer og kroppen og så en selvfølge at god feste. Man kan si at cirka 5% "bakkeglathet" skulle føre til skader i skrittet eller beinmuskler som kunne truet prestasjon eller resten av sesongen når det skjer på en lang - renn.

En annen fremgangsmåte er nå populært blant topp amatør utøvere og det er å gå klassisk uten festesmøring!  Mest ofte innebære dette et lett sliping med sandpapir i smøresone for å gi noe feste, men for det meste er diagonalgang fraværende underveis og man staker til og med man går over til fiskebein. Det kan vel forekommer nye skityper tilegnet dette bruksanvending, eller kanskje vi vil se kombi ski på markedet igjen for mosjonister som gjerne slår sammen klassisk og skøytetekknikk på sammeturen. Det er ikke alle kurs/renn eller forhold som denne måten er tilegnet egentlig, og det kan være bare en av og til metoden å slipe vanlige ski til.

Er den nye typen med skin, ellers beskrevet som innebygget felle, ikke en perfekt løsning? Det dekker en mer vannlig smøresone, gjerne likt "klistersonen" og dermed forstyrre glid mye mindre enn en plastmønsrett ski. Jeg har ikke fått prøve ennå desverre. På nettforum her i Norge er det en del kritikk rettet mot skintec fra Atomic men det dreier seg mer egentlig om feil spenn i skiene- for mye eller for lite, som føre til dårlig glid. Mange er superfornøyde og bruke til trening, familietur og selveste Birk'en. Men for noen ivrige skiutøvere som sluker mange mil og har prøvde (skintec eller madshus intelligrip, fischer eller solamon's utgaver) i varierte forhold kan det forekomme problem med nysnø og en del klabbing. Det finnes både sånn anti-ising spray (må være litt som glider?) og hurtig "hjelpe" vox fra Swix og Atomic og det er sikkert at ettermarkedet for slike skal vokse med mange fler' produkter.

Det er min mening både å skaffe meg et par skin-ski med riktig spenn, og at slike ski blir første den typen som kommer til å dominere mosjonist- og treningsski- markedet, samt kommer seg inn lengre ned i pris kategoriene og over til turski (hvor etter min mening det kanskje best an vending). Jeg mener også at vi skal forsette å erfare skiftende været og varierte snøfall over høydeprofiler pga klimaendring og dermed blir "Bomsmøring" mer et faktum for selveste mosjonister som danner det strørste marked for ski i Norden i verdi. Jeg tror også at det forekommer alternativer til Birk'en fra 3 mil til og med 8 mil som bruke litt høyde for å sikre snøføre, og der skal mange velge å bruke skin-ski ovenfor gjensmøring. 

Den nå tradisjonelle mønstre ski fortsatt har sine bruksområdet, særlig for turski og noen form for fjellski tourister. Her kan man slippe smøring og hold feste under varierte forhold, til og med man går over å bruke eventuelt kort eller lang felle for truging i det bratteste terrenget. Men jeg synes at innebygget felle blir mer og mer vanlig på alle type ski, særlig den typen som intelligrip og at dette skal hjelpe ski-industrien og butikker til å selge bedre kvalitets ski med riktig spenn som gir stor sikkerhet og glede til nye begynnere og bestemor som var født på ski.

Ingen kommentarer: