torsdag 20. februar 2014

Smørefrie Eller Vanlige Langrennski ?

 I året her på , kunne jeg tenke meg å glemme voks og vende meg selv tilbake til smørefrie. Vi har hatt egentlig alt for mye snø på bakker som har ikke noe tele i det heletatt. Det har førte til dobelt-sidet tyning av snølaget og da gjenfrysning. Så har det vært noen dager med påskeføre og da rett og slett betong. Litt mer snø kom i uken, kanskje et par grader kaldere en kjære Herrer Gislefoss forutså og da var jeg i business. Men for en frustrasjon med klister!

Ufortjente Rykte om Smørefrie?

Det er mye negative og nedtalende prat om smørefrie på net-forumene. Men egentlig det er noen som har gjennomførte Birk'en på Fischer RCS carbon smørefrie. Faktisk de første ski jeg gikk på noensinne i 2003.

Smørefrieski får et dårlig rykte fordi de er ofte dem som er solgt til nybegynnere i de billigste skipakkene. Man får spikerfest når de er nye og nok glid for en nybegynner egentlig, liksom. Problemstillingen er at mange av disse billige skiene ikke har riktig spenn for den enkelte. Dessuten kan de miste en god del av deres spenn på en forholdsvis kort tid. Det kan skyldes like mye som misbruk som billige materialler- klemte fast sammen i et skap med spenn sygendes vekk; kraskja' i noen furu og ferdsel over grøfter osv.

Er Det Noe Med Smøring og Bare Nordmenn?

I andre land er det ikke helt slikt blant vannlige skigåere. Til-og-med mosjonister som sluker både mil og en formu i utstyr her på landet, finns mest ofte på smørefrie i Nord Amerika.

Fakta er at Nordmenn og Svensker i allefall har en del av sin stolthet og sjel i smøring. Det er både en del av magien, den ritualen, til å vurdere snøens tilstand og værevarslet og dermed å kokke opp en lur lagstruktur under sålen.

Samt det er en fin "icebreaker" - Briter snakker om været, spanioler om mat ned i byen, mens nordmenn på tur snakker om smøring. "Hva smøre du på med i dag ?" " er det klister du bruker altså?" " så du hadde litt bakkeglatt da, dårlig smørt?" Det siste er ofte med litt nedtalende tonefall.

For videregående skigåere er smøring da også et ypperlig unnskyldning for ekstra pauser på toppen. I stedet for å tenne opp og røyke, kan du hvile noen ekstra minutter ovenfor den lille dype pusten og inntaket av utsikt og erobrelsen.

Gode Ski tilpasset Evner og Ønsker

Skipakke til litt over tusen lapp plus de forferdelige billige alloy staver,  er egentlig en nødvendig forbruksvare for mange nykommere som ikke var født på ski: man skal gjerne vrake dem i ulykke og dumme tur på tynt underlag med grus og fjell som peker gjennom og skårer sålen langs og tvers det bråkete mønstret og utover glidersonen.

Men det er mest viktig for de ivrige nybegynner eller noen som skal holdet litt av "merket" på tur med kompiser, at man kjøpe ski som har riktige spenn og med støvler og staver som er behagelig og stødige. Då er vi ofte opp på to tusen kroner plus staver. Da ha du et ski som ikke vil hindre mans glid men som skal ha spiker fest så snart man kan litt om det der sammenhenget. Spark og glid.

Et annet problemstilling for de fleste smørefrieski jeg har sett er at den mønstrede delen er mye lenger enn en vanlig festesone, og det kan ikke adjusteres uten sliping.  Det betyr litt høy singende bråk i alle føre. Men det de skal utføre er å holde tak i bakken i alle forhold untatt klink is og vertikalet. Dermed er festesonen lengre enn for en variabelbart smøreski.

Jeg lurte på om noen gidder å slipe de fremste delen av mønstret på smørfrie for å kontrollere festesone innover og lar skiene glid mer ?

Men problemer med smøring er noe alle opplever, sjøl topp proffene fra landlagets smørebu har fullstendig føkke opp tre medaljer sjanser i OL i Sotsji. Skulle proffer går like bra på smørfrie da skulle de bare ha tatt sliperen på litt av fremste og bakkerste delen av mønsteret i sålen og brukte skiene som enngangs vare.

I året og forresten i dag, har det vært overgang fra blå til klister og da litt uonskelig kulde grader igjen og nysnø på toppen av klinkis. Dermed vanskelig for en to barns pappa å bestemme noe annet enn "la klisteren fra siste tur ligger på skiene, og smøre over litt mer" ( Quick Klister fra Swix i dag forresten, se engelsk blog biten fra tidligere) . Da var det kladding og litt bekymring om hvor lenge det skulle vare i stedet for fokus på teknikken og en mer gjevnt gang og rytme. Spikre feste fikk jeg, utrolig god glid fikk jeg....i blant. En litt snusing med nysnø i sporene eller en tur utenfor dem, og da var det fullt stans.

Jeg hadde i dag faktisk med meg et par loppemarked ski kjøpt til pakke pris med to til kjerringa for 100 lap (kirkens frivillige tilbod oss dem gratis slikt de skulle unngå et sjebne med gjennvinnings kontaineren). De passer bare til et par gamle støvler, men de går vet du.

Er Det Så Vanskelig Med Smøring? Hvorfor Skulle Jeg Bruke Voks da?

Vanlige, blanke sålet ski gir bedre glid punktum. Sjøl uten noe glider på den nye P tex 2000. Så er det flere utgaver av bedre kvalitetsski tilgjengilig. Dermed skal man gifte seg men Peter Northug Jr eller Thresea Norhaug (for en forferdelig tanke, gift med ho...) då er det fullt grønt lys foran deg for smøring av voks og andre dyrere saker på sålene til døden skal oss skylle.

Mot argumentet er at det finns mange mellom prisete smørfrie ofte som bestillingsvare, og at du slipper da frustrerende dager som jeg har hatt i uken ved å gi opp lite bit glid og tilsetter lite grann ille lyd fra under føtene.

Et annet synspunktet er at smøring er enklest hvis man bor nord for Oslo i de dalene mot Tronderlag eller i nærheten av høyfjellet områder som Geilo, Blefjell eller Hemsedal. Så om man bor der som sporene kjøres opp ofte og til en god standard som rundt Oslo og Kongsberg feks er den gleden av gode glidende ski uten bråk å anta som verdt den hasselen.

Utenfor de overnevnte forhold /Geografi, for deg som ny begynner eller "fun and fitness" som jeg melder meg inn,  er det ganske greit å kjøpe et bedre par smørefrie for å slipper frustrasjonen som medføres av løs snø, isete spor, manglende spor, våte slørpete sein vinter snø og som sagt dermed alt med klister å gjøre.

Sørlandet har hatt fire veldig kalde vintre som er litt uvannlig. Nå er det en vinter som 2008 - opp og ned målestokken rundt null grader, snø, slafs, regn, sol, frysing, mer snø, tyning, regnvær igjen og så videre. Vindu for trening må gripes altså et par timer å fjerne alt av klister og legge ny voks fra bunns er ikke onskelig.

Men smøring er ikke så vanskelig: det er mer om du er interessert i det og vil videre med aktiviteten som sport, treningsform eller langturs transportmidlen. Det tar tanker og tid men du får litt motivasjon fra god smøring og litt av en god unnskyldning for en dårlig dag i sporene grunnet være egentlig formen.

I utgangspunkt man trenger bare en vannlig Swix smørepakke fra en lokal butikk gjerne eller en av de G Max/ XXL superstor, Coop Obs osv til ikke mange penger. Blå er passerlig som bunnvoxs. Egentlig ved kjøp av nye ski skal du be om førstegangs glider og underlags smøring, og hvis de er ski over 1500 kr da også at litt såle handtering blir utført i tillegg.

Ski Go har en enda bedre løsning som er en pakke med en blå som er tilpasset et bredere kulde spektre en Swix sin, og en rød. De er i en rimmelig pakke som inneholder også litt sandpapir på en lite brett som er tilpasset sanding av festesonen, samt har hver smøreboks sin egen kork på bunnen! Genialt. De også har en quick glider med burste i pakke.

Mamma har desverre en Damp Pustende Stykejern.....

Det er veldig arrogant av husholdnings strykejern produsenter at de har kun fancy dampgivende produkter med hull og rare belag. Mange år siden jeg sist så en flatjern type som kunne kontrolleres for bruk under 120 grader.

Men ikke bekymre deg viderekommende smøreski eiere. Swix har et par spray produktet hvor inn løsemidler overtar jobben som varmen gjøres eller: nemlig å få voxen flyttendas og da danner et tynt lag som er integrerte til sålen.

De har en base-binder klister spray som skal kunne ta ikke bare ulike klister ovenfor, men også mykere voks fra lillac til rød. Men så har de V90 voks i boks, som er genialt. Det tar da blå og lillac rett på eller klister rett på. Og den der vare! Bare klink is, løsemidler og brann fjerne det. Då får man beholde de hele prinsipp med flerlags "laminat" som motstår en del friksjon mens det tilgir at øverste lagene slites ned uten det ødelegges bunnen slikt nye smøring med dagens voks er enkelt.

Jeg ligger merk til at dette og hurtig glider er faktisk litt treigere å utføre egentlig enn å bruke smørejern, men man kan gjøre det hvor som helst og ikke på en spesielle stativ i hagehytten som kompiser kaller "gubbes smørebu". Man må like dan vente på at det dempes vekk det løsemidler i likhet til varmen dempes ned, og då er det korking.

Så for best effekt voks- messig på toppen av dette V90 grønn bunnvoks, bruker jeg nå et lag med en v40 VR flouronerte Swix produkt (Ski Go og andre har tilsvarende). Dagens voks deretter er en pyramid fra 15cm inn fra festsone merket. Universal klister sitter pent på toppen av dette også, i både tube og spray form.

Sticky Fingers Time....

Ah, klister. Vi gleder oss til klister tid og vi fort glemmer å vaske det vekk etter påske, og det vare lengre enn både vår påske og sommers solbrunning. Ikke jeg, jeg vaske den dritten vekk med ein gong! Mine ski har en god, ren sommer og høst ferie vettu.

Klister er en veldig, veldig god grunn å kjøpe smørefrie langrennsski. Det oppfører seg ikke som en Swix Youtube demo'. Det er sprer seg som en takbar virus på usynnlige måte på ski, bindingen, støvler, staver, hunden, bilen, huset og bestemor. Feste får man nok, men ofte man har en fin samling av snø. Og det er som en ung dame, du mister tak plutselig uten forhåndsvarsel. Sliten, det forlater deg og dine såler i det man skulle opp den siste bakke eller viser din norske kjerringa at du kan runde merket med henne til pølsebua aka statoil Kvamskogen eller Geilo.

Desverre i året har universal klister ikke sin vanlig sammenheng med sol, appelsinbåter, kviklunsj, lengre dager, krim-romaner og myk plogbart snø om ettermiddag. Dvs vi er ikke ved vinterferie en gang og så er det FÆÆÆN klistertid. Det er en i seg selv en ritual avmerkering av sesongens høydepunktet og svanesang i en. Ikke i året. Nå er det et nød.

Håp! ? !

Håp danner seg nå i Atomic sine flinke FoU folk som har sett på en gammel løsning med nye geeky briller og kastet inn flere teknologier i et ski som er et gjennombrud i følge flere brukere. Atomic Skintec bruker faktisk en vel etablerte favoritt teknologi for fjellturister - en felle - som er integrerte til en festesone module som da er holdt inn ved sterke magneter i den ene versjon (den annen har det bare limte på som selges nå ved G Max sport i Norge forresten)

Bruk av mohair , eller selskin , limte til et spor i festesonen er ikke noe nytt. Men at det kan byttes ut med to versjoner er nytt. Så har Atomic også integrerte en helt ny teknologi hvor av spennet er høy til og med du gir sparken gass og da gir det seg fullstendig og lar festesonen bøye seg godt ned inntil snøen. Faktisk de ruller ut dette i topp smøreski nå også.

Det har vært på marked som en stillegående gjennombrudd på flere år nå, og er desverre ofte å finne i end-of-season-stock-clearance, som er en kupp for dem med talmådigheten til å vente kanskje 9 måneder til å få bruk for dem.

Motstand har vært en del dårlige erfaringer med glid og motstand fra fellet, og en del skeptiskskap. Det er en inertia: en stor vekt av meninger og ikke minst ritualler må rulles vekk for at den nye kan bli noe ganske stor på skibanen.

Uansett, de har flere lengder og to spenn kariktiseringer tilgjengilig nå altså watch-this-space, Skintec kommer til å bli stor blant mosjonister og som treningski til noen milslukere med lite tid til smøring og misfornøye deretter for treningsturer kl 0550!

En bekjente av meg kjøpte slikt tilbud i fjor mars, og da snødde det masse i K'sand altså!!! Heldig gris ! Han gikk bra, og er en høy polsk-norsk unge under 30 år. Jeg må låne dem.


Ingen kommentarer: